A Swiss Family Robinson Back Lot in Hickory Shadows

The rather restrained and carefully appointed front lawn of this 1980 brick-box home makes the barely tamed nature center installed on its back lot an unexpected twist. A series of wooden decks, patios, terraces, garden follies, and walkways meander through the half-acre ravine property like a theme park’s winding queue, peppered with distracting greenery. The outdoor ensemble overlooks Spring Branch Creek, beyond which a detention pond and the Katy Freeway feeder road lie:


At backyard-deck level, a koi pond joins the paverscape:

And the house? Its oversize front doors (described separately in the listing as cast iron and steel) open into a foyer with a seemingly overeager grand staircase.

The study (above) and dining room (below), both with granite floors, are off the foyer.

The shutter count in the 2-story family room hints that it’s on the sunny side of the site:

A small wet bar — also louvered up — occupies a corner of the floor plan:

In the updated-at-some-point kitchen, freshly stained cabinetry joins Viking appliances, and a titanium sink:

A breakfast room has steel-door access to a patio:

The master suite, downstairs, includes a small fireplace on the brief commute to the bathroom end of the room:

In the listing’s sole photo of the second floor, a game room appears to be at the top of the staircase. The 5,066-sq.-ft. home has 3 or 4 secondary bedrooms, 3 and a half bathrooms, and a 2-car garage.

The listing cites foundation work, duct work, and fresh paint inside and out.

3 Comment

  • Love the yard. Hate the house.

  • Like the back yard, kind of “meh” on the house, but hate the location. A million dollars to listen to I10 traffic 24/7? No thanks.

  • The yard is amazing. Whoever renovated the house from its 1970s appearance decided to keep the nicer bits of wood panel, and it works. The black granite floors extend into awkward places like bedrooms and studies when they need to be in high-traffic, spill-prone places like that game room. But, that’s okay – otherwise it looks like a comfy home nestled into a relaxing playground.